Consult cardiologic

Într-o eră cu multiple modalități diagnostice moderne la îndemână, rolul consultului cardiologic este uneori pe nedrept subestimat. Cu toate acestea, practicat de un medic cu experiență, consultul cardiologic are un rol esențial, conducând investigațiile ulterioare pe drumul corect spre diagnostic. Răbdarea și competența medicului se relevă atât în întrebările adresate pacientului, cât și în modul de a asculta, concretizându-se în eficientizarea parcursului diagnostic ulterior.

Partea inițială a consultului este reprezentată de relatarea istoricului, incluzând antecedentele familiale și personale, factorii de risc cardiovascular și simptomele, la care se detaliază modul și circumstanțele de apariție, factorii favorizanți, localizarea sau iradierea în cazul durerilor. Este foarte indicat ca pacientul să aibă asupra sa toate documentele medicale din antecedente, atât cele care se referă direct la aparatul cardiovascular, cât și celelalte, având în vedere că pacientul trebuie privit ca un întreg și trebuie cunoscute toate bolile asociate. De asemenea, este esențial ca pacientul să cunoască tratamentul curent sub care se află, cu denumirea și dozele medicamentelor administrate.

În etapa următoare, pacientul va fi dezbrăcat în partea superioară a corpului și va permite de asemenea investigarea membrelor inferioare. Va fi examinată zona toracică, atât direct, cât și cu ajutorul stetoscopului, ulterior zona abdominală. Uneori vor fi necesare manevre respiratorii în timpul auscultației. În plus, vor fi auscultate vasele din zona gâtului și, după caz, vasele abdominale și de la nivelul membrelor inferioare. De asemenea, consultul include măsurărarea tensiunii arteriale la ambele brațe în poziție culcată și uneori și în șezut.