Ecocardiografie transtoracică

Unul dintre cele mai dinamice domenii ale cardiologiei, ecocardiografia este foarte versatilă, putând contribui la diagnosticul unei proporții largi din patologia cardiovasculară, atât referitor la structura, cât și la funcția inimii. Metoda este neiradiantă, folosind ultrasunete și se poate efectua astfel și seriat pentru urmărire, de câte ori este necesar. Cabinetul nostru dispune de două ecocardiografe performante, precum și de personal acreditat european în efectuarea și interpretarea ecocardiografiei transtoracice.

Pentru această investigație este necesară îndepărtarea tuturor articolelor de îmbrăcăminte din partea superioară a corpului. Achiziția imaginilor se realizează cu ajutorul unui transductor, fiind folosit și un gel pe bază de apă care se interpune între transductor și piele, gelul fiind șters cu prosoape de hârtie la sfârșitul examinării.

Pacientul se așează pe partea sa stângă pe patul de investigație. Investigația este nedureroasă, putându-se simți o ușoară presiune în zona de contact a transductorului. Va fi examinată zona din stânga a pieptului în mai multe puncte, zona de sub rebordul costal și zona de deasupra furculiței sternale, pentru a acumula informații din mai multe unghiuri despre structura și funcția inimii și a vaselor mari.

Investigația durează între 20 de minute și 50 de minute, în funcție de complexitatea patologiei studiate. La sfârșitul examinării pacientul primește rezultatul scris cu toate măsurătorile efectuate și cu concluziile investigației, iar medicul îi va explica rezultatul în termeni ușor de înțeles.