Investigația presupune atașarea unei manșete de tensiometru la brațul pacientului, manșetă care este legată de un mic aparat portabil ce se prinde în jurul taliei. Manșeta se va umfla periodic pe tot parcursul examinării, de obicei o dată la 15 minute în timpul zilei și o dată la 30 minute în timpul nopții. Este recomandată efectuarea tuturor activităților cotidiene curente, însă în momentul umflării manșetei este necesară relaxarea brațului respectiv pentru o înregistrare corectă a valorilor tensionale. Ca și în cazul monitorizării Holter EKG este recomandată notarea momentelor în care pacientul efectuează un efort fizic, precum și a celor în care sunt resimțite simptome ce pot fi legate de creșteri sau scăderi tensionale (cefalee, amețeală etc.).
Aparatul nu influențează în niciun fel parametrii biologici, fiind doar un aparat de măsurare. Este necesar să nu fie udat aparatul, iar umflarea periodică a manșetei este posibil să fie ușor neplăcută în special pe timpul nopții, fără a există însă riscuri legate de această investigație.
La sfârșitul perioadei de examinare datele vor fi descărcate în calculator și interpretate de către medic, rezultatul cuprinzând valorile maxime, minime și medii ale tensiunii arteriale, precum și variația acestora în cursul nopții. Uneori se impune o ajustare a tratamentului medicamentos în urma acestor rezultate sau se recomandă investigații suplimentare.