Test electrocardiografic de efort

Există situații în care investigațiile efectuate în repaus nu sunt suficiente pentru a pune un diagnostic clar al simptomelor pacientului. În timpul efortului, prin creșterea frecvenței și a contractilității cardiace pot fi demascate anumite patologii sau poate fi evidențiat impactul clinic al acestora. Cea mai frecventă indicație este reprezentată de evaluarea bolii cardiace ischemice, care reprezintă îngustarea prin plăci de aterom a vaselor coronare care irigă mușchiul cardiac. Această investigație se poate efectua în cadrul cabinetului nostru cu ajutorul unei biciclete medicinale sub permanenta supraveghere a unui medic cu experiență.

Investigația constă în efectuarea unui efort gradat pe bicicletă conform unui protocol adecvat fiecărui pacient în parte, ținta de atins fiind reprezentată de o anumită frecvență cardiacă ce se calculează în funcție de vârsta pacientului. Pe tot parcursul investigației medicul vizualizează electrocardiograma în timp real cu ajutorul unor electrozi atașați de pieptul pacientului. De asemenea, tensiunea arterială va fi măsurată în mod periodic. Perioada de urmărire continuă și pe parcursul recuperării timp de câteva minute, deoarece uneori anumite modificări relevante sunt prezente mai ales în recuperare. Este necesară o îmbrăcăminte comodă, care să permită pedalarea și uneori este necesară întreruperea anumitor medicamente înainte de testul electrocardiografic de efort.

Complicațiile legate de testul electrocardiografic de efort sunt foarte rare și efectuarea sa în condiții de supraveghere medicală limitează semnificativ aceste riscuri. Este posibil ca tensiunea arterială care crește în mod normal în timpul efortului să înregistreze o creștere exagerată. O altă posibilă complicație este legată de aritmii cardiace sau de evenimente ischemice, cum ar fi durere în piept sau, în cea mai gravă situație, infarct miocardic. Cu o comunicare foarte bună între medic și pacient și cu intervenția promptă a medicului aceste posibile complicații pot fi evitate sau tratate foarte rapid și eficient.